Търсене

Профитероли

Тесто за профитеролите

Продукти

188 г мляко

188 г вода

165 г масло на малки парченца

4,5 г сол

9 г захар

360 г брашно

480-550 г яйца        

 

 

 

 

Начин на приготвяне

Загрейте млякото, водата, маслото, солта и захарта. След като маслото се разтопи, изчакайте да заври и свалете от котлона. Добавете брашното и бъркайте непрекъснато с тефлонова бъркалка, докато брашното се хомогенизира и се превърне в еднородна маса. След това върнете на котлона, като бъркате непрекъснато, докато брашното се свари. В сместа не трябва да останат никакви следи от брашно.

Тестото е готово, когато на дъното на тавата се появи лек слой печено нишесте. Поставете тестото в миксер и разбърквайте на бавни обороти с приставка-лопатка. След като леко се охлади, едно по едно добавете яйцата. Добавяйте всяко следващо яйце едва след като първото се е разтворило напълно в сместа. Поставете сместа в сладкарски пош, изберете подходящ накрайник и оформете малки профитероли.

Печете на 175 градуса около 20 минути и още 5 минути на 110 градуса.

 

 

 

Кракелин (по желание)

Продукти

150 г масло

170 г кафява захар

170 г меко брашно

Начин на приготвяне

Поставете всички продукти в миксер и бъркайте, докато сместа стане еднородна.

Разточете тестото между 2 парчета пергаментова хартия. Слоят трябва да е много тънък. Поставете го във фризера. Извадете от фризера и с формичка изрежете шайби, чийто размер да е малко по-голям от този на профитеролите.

Преди печене поставете по една шайба върху всеки профитерол. Запечете във фурната.

Крем патисери NuCrema

Продукти

490 г мляко

91 г сметана

76 г захар

56 г царевично нишесте

70 г яйце

84 г жълтък

140 г NuCrema 8% лешници

 

 

Начин на приготвяне

Сварете заедно млякото, крема и половината захар.  Сложете в дълбока купа жълтъците, яйцата, останалата половина от захарта и нишестето. Разбъркайте с телена бъркалка. Кипнете отново млякото и като го прецедите през сито го добавете на 3-4 порции в купата с жълтъците. Разбивайте непрекъснато, докато температурата на жълтъчната смес се изравни. След това прехвърлете сместа в тенджерата и започнете да готвите крема, като разбърквате непрекъснато.

Когато кремът започне да се сгъстява, дръпнете съда от котлона и продължете да бъркате, докато се сгъсти напълно. След това пак сложете тенджерата на котлона и варете, като постоянно разбърквате, докато кремът заври.

Накрая добавете NuCrema и разбъркайте, докато се смеси. Плътно покрийте съда с домакинско стреч фолио. Оставете да се охлади до стайна температура и след това приберете в хладилника.

След като се охлади, разбийте крема с телената бъркалка на миксера до гладка смес.

Можете да добавите и 250 г разбита сметана.

Напълнете профитеролите.

 

 

 

Cremeux Nucrema

Продукти

370 г мляко

400 г сметана

78 г захар

147 г жълтъци

550 г млечен шоколад ИОН

400 г NuCrema за сладкарски изделия

6 г желатин

Начин на приготвяне

В купа смесете жълтъците с половината захар. Сварете млякото със сметаната и останалата половина от захарта.

Изсипете течностите постепенно в съда с жълтъците и захарта, като разбърквате. Върнете сместа в тенджерата и бъркайте с бъркалка, докато достигне 82-84 градуса.

След това изсипете сметаната в шоколада с NuCrema и накиснатия желатин и разбъркайте с ръчен блендер. Покрийте купата със стреч фолио и поставете в хладилника.

Гарнирайте профитеролите.

По желание

Ако искате сосът да е по-течен, добавете 450 г млечен шоколад ИОН и 370 г NuCrema за сладкарски изделия.

Други рецепти