Храненето и шоколадът

Шоколадът е богат на полифенол и може да облекчи симптомите на хроничната умора!
Проучване oт Стивън Даниелс, 23 ноември 2010

Консумацията на шоколад, богат на флаванол, може да облекчи симптомите на хронична умора, според проучване, проведено от изследователите в Университета в Хъл, Англия.

Било проведено малко сляпо, рандомизирано, кръстосано проучване с десет лица, които ежедневно са консумирали какаов ликьор/шоколад богат на полифенол. Резултатите от него показват значително подобрени симптоми на хронична умора след осем седмици в сравнение с консумирането на ликьор без какао/шоколад, беден на полифенол .

"Тъй като и двата вида шоколад са изокалорични, имат сходни показатели и гликемичен товар, по-вероятно е подобрението да се дължи на високото съдържание на полифеноли в активния шоколад, отколкото на разликата в микро или макро хранителните съставки на двата шоколада", пишат изследователите в Nutrition Journal.

"Значимостта на резултатите е особено изненадваща, поради малкия брой на участниците в проучването", добавят те.

Хроничната умора е свързана с редица биологични системи, като оксидативния стрес е една от тях. Според изследователите от Хъл, ползите от шоколада може да се дължат на флавоноидните защитни клетки. Те отбелязват, че е необходимо да се направят допълнителни проучвания, за да се проучи този механизъм по-дълбоко.

Вкусни ползи

Към днешна дата проучванията са отчели потенциални ползи за здравето на сърдечносъдовата система, кожата и дори за това на мозъка.

Учените, работещи в областта, държат да подчертаят, че шоколадът и какаото са различни термини и не са взаимнозаменяеми. Според публикация в британския вестник British Journal of Nutrition “какаото е компонентът без мазнини на какаовия ликьор” (фино смлени какаови зърна), който се използва при правенето на шоколад или какао на прах (обикновено 12% мазнини) за храна и напитки.

"Какаовият ликьор съдържа около 55 % какаово масло и заедно с това съдържа какаово вещество, често срещани върху шоколадовите опаковки. Шоколадът представлява комбинация на какао, какаово масло, захар и т.н. в твърд хранителен продукт", допълват рецензентите.
Отчетено е, че ползите от зърното се съсредоточават около флаванолите (известни също като флаван-3-оли или катехини), и по-специално на мономерни флаваноли - епикатехин.

Детайли за проучването

Шест жени и четирима мъже със средна възраст от 52 години и хронична умора, измерена с помощта на Скалата за умора на Chalder, са получавали в продължение на осем седмици от “високия” или “ниския” шоколад, последвани от две седмици за преминаване от едната към другата интервенция. Проучването използва шоколад, предоставен от Nestle PTC York, UK. Резултатите показват значително подобрение на Скалата за умора след намеса на високополифенолов шоколад, докато при намесата на нискополифенолов шоколад се наблюдава влошаване.

"Тъй като има последователно подобрение на симптомите, при висока степен на какао-фенолов шоколад и влошаване с ISO-калоричен шоколад, плацебо ефект е малко вероятен", заявяват изследователите. "Освен това на вкус не може да се направи разлика между висококакаов и изокалоричен шоколад.”

"В обобщение това проучване показва, че консумацията три пъти дневно в продължение на осем седмици на 15 грама шоколад с какао, богато на полифенол, има благоприятен ефект за подобряване на чувството на умора и остатъчната функция при пациенти със синдром на хронична умора в сравнение с тези, симулирани с ниско изокалорична какаова маса/нискък полифенолов шоколад ", заключават учените.

Източник: Nutrition Journal


“Шоколадът - източник на витамини и ценна енергия!”

Интересно е как професор Йън Макдоналд от London University описва основните характеристики на шоколада в своя реч пред Гръцкия съюз на шоколадовите индустрии.

Според него шоколадът съдържа различни минерали, които са от съществено значение за правилното хранене. Такива са калций, фосфор, магнезий, желязо, цинк и мед. Той заявява, че според клиничните проучвания продължителното потребление на какаово масло и/или шоколад има неутрален ефект върху кръвните липиди.

Новите изследвания на флавоноидите в шоколада са показали, че те са полезни за нашето сърце и могат да намалят риска от рак. В действителност флавоноидите в шоколада са по-ефективни от антиоксидантите в чая.

В сравнение с химическата противоракова активност в напитки, съдържащи антиоксиданти, е установено, че какаото има почти два пъти повече антиоксиданти от червеното вино например. Мазнините в шоколада от какаово масло се състоят от олеинова киселина - мононенаситена мазнина, която може да бъде полезна за здравето.

За да обобщи д-р Йън Макдоналд изтъква факта, че шоколадът трябва да се консумира разумно и че е важно в начина си на живот да спазваме балансирана диета, съпътствана от редовни физически упражнения.

Бъди в течение на всичко ново около NuCrema.

За да бъдете винаги информирани относно най-актуалните дейности на NuCrema, запишете се за нашия бюлетин.