Пътят на шоколада

Шоколад ION, високотехнологичен продукт

Шоколадът е една от малкото храни, които са обожавани и ценени в целия свят. Въпреки това много хора не знаят, че производството му преминава през дълъг и изключително сложен процес. От какаовите стопанства, където се отглеждат какаови дървета, до крайния продукт има много трудоемки етапи, както в селското стопанство, така и в производството на шоколад.

Какаовите зърна

Пътят на любимия шоколад започва в тропическите страни, където се отглеждат какаови дървета. След събиране на реколтата какаовите зърна ферментират в продължение на няколко дни и се сушат на слънце. След като изсъхнат, зърната се опаковат в чували от зебло и се транспортират до фабриките по целия свят.

В ION, за да създадем шоколада, отделяме много внимание и грижа през всичките етапи на производството. Най-важната характеристика, към която се придържаме, е съвършеното качество на изходящата суровина и внимателния подбор на какаовите зърна.

За целта те преминават през машина за почистване и това е първата стъпка към действителното производство. След това грижливо съхраняваме зърната в силози, които са изолирани от останалата част на сградата - така какаото не влиза в контакт с други миризми. След това отново почистваме старателно зърната, печем ги и ги охлаждаме. Това позволява предприемането на следващата стъпка – внимателното отстраняване на тънките обвивки на зърната. Така достигаме до един от ключовите моменти - правилното изпичане. Именно на него се дължи добрия вкус и характерния аромат на шоколада.

Обработка на какаовите зърна

Зърната се фрагментират съгласно конкретни спецификации и се предават в мелници, където се смачкват между тежки стоманени дискове. Този процес генерира топлина, чрез която какаовото масло се втечнява и се образува т. нар. шоколадов ликьор. Питието механично преминава до големи смесители, в които се добавят останалите съставки: захар, мляко, какаово масло и др.

След това сместа преминава през серия от тежки ролки и се рафинира до гладка паста, готова за конширане.

Добавяне на захар

Конширането е процес, при който се развиват вкусовите характеристики. За тази цел се използват машини, които се наричат "конш". След това шоколадовата смес преминава през закаляващо интервално нагряване и охлаждане. Накрая сместа се изсипва в калъпи, за да образува формата си.

Обобщение

Важно е да се отбележи, че в ION всички процедури се извършват механично, без намесата на човешка ръка. По този начин се гарантира, че шоколадовите ни продукти ще достигнат потребителя с най-доброто качество, свежест и вкус.

Качествен контрол

ION извършва цялостен контрол на материалите още при самия внос. Проверява процесите и постоянно наблюдава продуктите в различните им етапи на изработка. По този начин компанията контролира качеството и специалния вкус на своите продукти.

Бъди в течение на всичко ново около NuCrema.

За да бъдете винаги информирани относно най-актуалните дейности на NuCrema, запишете се за нашия бюлетин.